Longboard Kuglelejer

Kvaliteten af dine kuglelejer betyder alt når du longboarder. Lær mere om shields, ABEC, Bearing spacers og deres funktion samt vigtighed.

Longboard Kuglelejer / Introduktion

Køb Longboard Kulgelejer Køb Longboard Komponenter

Longboardets kuglelejer muliggøre en jævnt rullende bevægelse med minimal friktion. Kuglelejer består af 6, 7 eller 8 kugler fastklemt mellem inner- og outer race. Kuglerne holdes i samme afstand fra hinanden med en container eller cage. Kuglelejerne er beskyttet af to skjolde (shields).

To lejer, en på hver side er presset ind i hjulet og bliver adskilt af en bearing spacer. Industrien for kuglelejre er den samme som fra skateboard, og løbehjul.

Lejer er vurderet/kategoriserede af ABEC (Annual Bearing Evaluation Committee) systemet som også kaldes “præcisions lejer”. Kuglelejer er normalvist bedømt med en værdi fra 1 til 9. Høje værdier betyder at kuglelejerne er lavet med høj præcision (høj værdi = stram tolerance = dyrere leje). Dette betyder dog IKKE at lejer uden en rating er dårlige!

Det anbefales af ABEC-værdien er højere til høje hastigheder (Downhill) og lavere til hjul der får mange slag (freeride og freestyle).

Longboard Kuglelejer / Bearing spacer

Køb Longboard Kulgelejer Køb Longboard Komponenter

Betydningen af lejets spacer inde i hjulet er ofte undervurderet. Med den rigtige spacer opnår man den helt rigtige smoothness, samt længere levetid på kuglelejerne og generalt bedre egenskaber.

De fleste hjul vil fungere godt med en 10mm spacer. Nogle producenter vil dog anbefale en bestemt bredde af spaceren. Uanset hvad man vælger, må man aldrig køre uden en kugleleje spacer. Den originale spacer i mange longboard hjul er lavet af tynd aluminium. Disse spacere kan nemt blive klemt eller trykket så de bliver smallere. Dette er ikke hensigtsmæssigt for kuglelejerne og akslen. Det anbefales derfor at skifte til en spacer af stål hvis man oplever et lignenede problem.

Longboard Kuglelejer / Bearing spacer for bred

Køb Longboard Kulgelejer Køb Longboard Komponenter

Hvis spaceren er for bred, og man trykker lejet ind i hjulet, kan man opleve at presse outer race indaf, mens inner race bliver presset udad pga af spaceren. Dette forårsager unødvendig friktion og vil gøre dit hjul langsommere, og reducere lejerne levetid. Symptomerne på om du bruger den rigtige størrelse spacer er følgende: langsomt roterende hjul, ødelagte lejer.

Longboard Kuglelejer / Bearing spacer for smal

Køb Longboard Kulgelejer Køb Longboard Komponenter

Hvis man ingen spacer har, eller blot en spacer der er for smal, kan man opleve at presset på den inner race presses indad, mens outer race bliver på plads. Dette forårsager unødvendig friktion og vil gøre dit hjul langsommere, og reducere kuglelejernes levetid. Symptomerne på om du bruger den rigtige størrelse spacer er følgende: langsomt roterende hjul, ødelagte lejer, nødvendigt at efterspænde akslerne igen og igen.