Longboard Decks

Vælg det korrekte longboard deck til netop dine behov. Lær mere om betydningen af længde, materiale, flex, form, concav og kurve.

Longboard Deck / Længde

Køb Deck Køb Komplet Longboard Køb Mini Cruiser

Den totale længde af decket har betydning for boardets køreegenskaber. Generalt kan man gå ud fra følgende retningslinjer:

– 70 cm (- 20″)  Transport, Cruising

70 – 95 cm (28″ – 38″)  Carving, Freestyle

95 – 107 cm (38″ – 42″)  Freeride, Carving, Downhill, Sliding

107 – (42″ -)  Cruising, Downhill, Sliding

 

 

Longboard Deck / Materiale

Køb Deck Køb Komplet Longboard Køb Mini Cruiser

Deckets materiale har sammen med laminering og antallet af plies (lag) stor betydning for deckts flexibilitet, stabilitet og holdbarhed (se hvilke hjul, kuglejer og trucks der passer dig).

Lamineringen af et deck er den lim, der holder boardets finér sammen.

Ply/Plies (lag) er mængden af træ, bambus eller glasfiber finér (ark), som boards konstruktion består af.

Bambus er et flesiblet materiale, hvorimod fx ahorn er et mere stift materiale. Vælger man et fleksibelt board går man på kompromis med deckets holdbarheden – skidt for freestylere. For at opnå bedre holdbarhed, styrke og en let vægt, bruges der ofte glas- eller carbonfibre i moderne longboards. Begge materialer kan samtidigt give et deck enten stivhed eller mere flex alt efter lagets tykkelse.

 

Longboard Deck / Flex

Køb Deck Køb Komplet Longboard Køb Mini Cruiser

Flexet i et longboard deck er et udtryk for dets stivhed. Her tager vi udgangspunkt i to longboard decks som vil kunne siges at være ydrepunkter: et stivt longboard deck uden flex og et fleksibelt longboard deck med flex.

Et stift longboard deck uden flex er ofte sammensat af 7-9 plies maple. Disse boards har en meget konstant styring og er stabile ved høje hastigheder, og du føler virkelig du har kontrol. Den kontante styring skyldes at der ikke arbejdes energi ind i boardet, men dine bevægelser påvirker direkte boardet til at styre i den ønskede retning. Man søger et longboard deck med hurtig respons og kontant styring, når man vil prøve krafter med downhill, freeride eller freestyle (se hvilke hjul og trucks du skal vælge til disse discipliner).

Et longbaord deck med flex er ofte sammensat af 3-7 plies maple, bamboo og måske lidt glasfiber. Flexy deck har egenskaber som langsom respons og mindre stabillitet. Specielt ved ved højere hastigheder gør flex et board mere ustabilt. Til gengæld vil et flexy board være mere behageligt at køre på når man cruiser og carver (se hvorfor hjul og kuglelejer er vigtige for disse discipliner). Det skyldes at man kan arbejde energi ind i decket, enten ved push, pump eller blot enkelte sving.

Longboard Deck / Form

Køb Deck Køb Komplet Longboard Køb Mini Cruiser

Symmetrisk: En board, der er formet nøjagtig på samme måde i begge ender. Dette giver dig mulighed for at køre den ene eller anden retning uden at ændre den måde, det føles. Godt til at køre switch – freeride!

Asymmetrisk: Et bræt med en retningsbestemt form, der er ikke beregnet til at blive kørt baglæns. Disse bruges ofte til høje hastigheder som downhill.

Pintail: Et board der er inspireret af surfboardet, der med spidste ender gør det klassisk og egnet til cruising. Pintalboard bruges som oftes ikke til ret meget andet end cruising og måske lidt carvning.

Kicktail: En opadvendt nose eller tail på et bræt, der tillader en rider at poppe boardet fra jorden for at udføre ”svævende” manøvrer. De anvendes også til at udføre manuala og en række freestyle tricks.

Longboard Deck / Concav

Køb Deck Køb Komplet Longboard Køb Mini Cruiser

Konkav er den indadvendte krumning af deckets overflade, som næsten alle deck platforme har. Det strækker sig fra side til side, i stedet for fra nose til tail. Konkav hjælper med at holde dit board under dine fødder og skaber en følelse af at blive “låst fast” uden faktisk at være låst inde!

3D Konkav: En form for konkave, der generelt findes over et boards Wheel-wells. Det skaber boble-lignende formationer, som du kan skubbe dine fødder op imod. Dette er ideelt til enhver freerider og downhill rider.

 

Longboard Deck / Kurve

Køb Køb Deck Køb Komplet Longboard Køb Mini Cruiser

Der findes i reglen 5 former for deckkurver, og ofte ses de sammenblandede.

Deckets kurve kan ses fra siden og har betydning for boardets formål. Et Flat deck er et allround deck som ikke er specialiseret til en særlig kategori.

Et dropped deck er sænket i midten og platformen er altså lavere end hvor trucksne er monterde. Dette sænker også tyngdepunket og gør longboardet mere stabilt og lettere at slide på. Double drop longboard: Et deck, der kombinerer både drop platform og drop-thru truck montering. Double drop boards ligger meget lav til jorden og anvendes ofte i Long Distance Push eller meget teknisk downhill ridning.

Et Wedged deck er også sænket på midten (på samme måde som dropped dekcs), men trucksne er monteret på deckets buede nose og tail. Dette giver rigtig god styringsrespons og ideelt til cruising, Carving og lidt Freeride.

Camper indikerer at decket buer opad. Dette findes normalt kun longboard decks med en god mængde. Den lille bue, der bøjer opad fra nose til tail, modvirker at fleksible boards laver ”bottoming out”.

Rocker indikerer at decket buer nedad og dermed får decket lavere tyngdepunkt, hvilket giver mere stabilitet. En funktion i et board, der skaber en U-form fra nose til tail. Det giver et mere ergonomisk korrekt ride, fordi det er mere beskyttende mod dine knæ. Det giver dig også en fornemmelse af retning, uanset hvilken vej du kører dit board. Rigtig godt til freeriding!