Longboard Hjul

Ved du hvilket hjul du skal vælge til downhill, freeride, cruise eller freestyle. Lær mere om diameter, lipprofil, kontaktfalde, hårdhed og kerneplacering.

Longboard Hjul / Diameter

Køb Longboard Hjul Køb Longboard Komponenter

Diameteren på et longboardhjul bestemmer hjulet egenskab til at rulle over ujævnheder. Store hjul er gode til pushing, cruising around town, fordi det er hurtigt og ruller over hvad som helst. Et stort hjul er giver højere rullehastighed og kan opnå højere hastigheder. Derfor er store longboard hjul også gode til downhill riding.

Mindre hjul er godt fordi det kan passe på flere longboard setups og lettere, hvilket gør dit longboard mere adræt. Har du et freeride eller downhill board med store wheel wells eller cutouts, så kan man nemt gå efter større hjul.

Longboard Hjul / Lip profil

Køb Longboard Hjul Køb Longboard Komponenter

Lip profilen på longboard hjul kan være skarp, afrundet eller en blanding. Longboard hjul med har squared lips (eller skarp kant) giver greb. Hjulet bider bedre fast i underlaget, og har mindre tendens til at bryde grebet og dermed begynde at slide. Longboard hjul med godt greb og squared lips er godt til downhill, fordi det holder dig på vejen, samt carving og cruising, fordi du formentlig ikke er ude efter at slide, men er interesseret i at have et godt greb.

Longboard hjul med rounded lips (afrundet kant) er ideelt til sliding og freeriding, fordi det let kan bryde grebet i inderlaget. Desuden forbliver de runde når de bliver nedslidt.

Lonboard Hjul / Kontaktflade

Køb Longboard Hjul Køb Longboard Komponenter

Kontaktfladen på et longboard hjul er kontaktfalden fra lip to lip – altså bredden af kontaktfalden. En bred kontaktflade giver greb, hvilket er godt for et downhill hjul. Den bredde kontaktfalde sænker hurtigt farten i sving, så du kan ramme den rigtige linje og få den eftertragtede fart ud af svingene.

En smal kontaktfalde gør at hjulet lettere kan slippe underlaget, og derfor specielt godt til sliding og freeride. Man ser ofte at et longboardhjul med rounded (afrundet) lips har en smal kontaktflade, netop til fordel for freeridere og folk der kan lide at slide.

Hjul der har haft deres kontaktflade Stone grounded er dybest set fabriksnedslidte hjul. De er fantastisk til at sliding og freeriding.

 

Longboard Hjul / Hårdhed

Køb Longboard Hjul Køb Longboard Komponenter

Hårdheden på longboard hjul bliver målt på durometer skalaen (ofte benævnt duro). Herunder ses nogle genneralle retningslinjer for hårdhed af hjul. Et hjul med hårdheden 78a – 80a giver et smooth ride og godt greb. Hvis du bruger hjul med denne hårdhed til at slide med, er du nødsaget til at køre hurtigere end ellers – tilgengæld vil dit slide være mere kontroleret.

Et hjul med hårdheden 78-80a er yderst alsidige og anses for at være fremragende til all-round longboarding.

Et hjul med hårdheden 81a – 83a vil være hurtigere med mindre modstand og nedslides langsommere end blæde hjul. Disse hjul er særligt gode til ryttere med erfaring, der ønsker at lære mere avancerede slides.

Et hjul med hårdheden 84a – 86a vil være hårdt med minimal greb. Hårde hjul har generelt en højere rullehastighed og slider meget lettere, men er ikke så smooth eller kontrolerbart som blødere hjul. Longboardere der begynder at slide vælger ofte hjults hårhed med dette interval.

Et hjul med hårdheden 87a og opefter vil være meget hårdt med lidt til ingen greb. De er ideelle til tekniske slidende set-ups, pool og park ridning eller blot traditionelle street skateboarding.

Longboard Hjul / Kerneplacering

Køb Longboard Hjul Køb Longboard Komponenter

Kerneplacering er hvor longboard hjulets kuglelejer sidder.

Sideset: Kernen i side-set hjul vil blive sat helt ud til kanten af hjulet, hvilket gør det meget nemt at skubbe ud i et slide. Med disse hjul er der faktisk ikke ret meget urethan der berører jorden i slides og sving.

Off-set: En off-set kerne sidder lidt off-center i et hjul, og har den perfekte mængde af greb og slide. Det har mere greb end et fuldt side-set hjul, fordi den udnytter mere urethan (urethan i kontakt med jorden, når man drejer, sving, eller slider), men udnytter dog ikke lige så meget urethan som et center-set hjul. Off-set hjul kan anvendes til næsten alt – Donwhill, Freeride, Freestyle, Cruising og carving.

Centerset: En center-set kerne placeres direkte i centrum af et hjul. Dette giver den samme mængde urethan på begge sider af kernen. Det giver den største mængden af greb, fordi den maksimerer mængden af urethan, der anvendes på hver side af kernen.